MANUSIA PUNYAI TIGA JARI DAN TIGA PAYUDARA


Anggota tubuh yang berlebih boleh terjadi pada jari, kepala, rahim, kaki atau bahkan puting susu. Kejadian ini mungkin banyak terjadi, tapi tidak banyak masyarakat yang mengetahuinya.

Ada beberapa orang yang memang diketahui memiliki anggota tubuh ekstra. Ini dia beberapa orang yang memiliki salah satu anggota tubuh ekstra.

1. Manusia dengan ekstra jari dan 3 payudara
Anne Boleyn yang merupakan isteri kedua Henry VII dari England diyakini memiliki 11 jari dan juga tiga payudara. Para sejarahwan telah mempercayainya. Kerana diyakini memiliki tiga payudara, hal ini sebagai tanda bahawa Anne adalah seorang Tukang Sihir.

2. Pemain bisbol dengan 12 jari

Antonio Anfonseca, seorang pitcher bisbol liga utama memiliki enam jari pada setiap tangannya. Keadaan ini disebut dengan polydactylism (adanya kelebihan jari tangan atau kaki) . Dianggarkan satu dari 500 kelahiran mengalami keadaan ini.

3. Lelaki dengan tiga puting susu
Seorang aktor Mark Wahlberg memiliki puting ketiga di sisi kiri dadanya. Pada awalnya ia berniat untuk menghapus kelebihan puting tersebut, tapi akhirnya ia mulai boleh menerima keadaan tersebut. Puting berlebih ini boleh ditumbuh di ketiak, pangkal paha atau di dada.

Sekitar 2 peratus perempuan dan segelintir lelaki memiliki puting ekstra, terkadang puting berlebih ini boleh digunakan untuk menyusui.

4. Laki-laki dengan dua penis
Tahun 2006 seorang laki-laki di India pergi ke klinik untuk meminta doktor mengbuang salah satu zakarnya. kemungkinan hanya ada 100 kes di seluruh dunia.

5. Bayi dengan dua kepala
Pada umumnya seseorang hanya memiliki satu kepala, tapi pada keadaan tertentu seorang bayi boleh memiliki kepala kembar parasit (craniopagus parasiticus). Keadaan ini berbeza dengan kembar siam, kerana satu kepala tambahan tidak memiliki fungsi otak dan hanya merupakan kepala mati yang melekat sahaja. Waktu ini ada lapan kes yang pernah dilaporkan, tapi hanya 3 bayi yang selamat.

6. Bayi dengan alat kelamin lelaki dan perempuan
Sekitar 1 peratus dari populasi yang dilahirkan memiliki organ reproduksi laki-laki dan juga perempuan dan disebut dengan hermaphroditism. Terkadang keadaan ini membuat orangtua harus memilih organ reproduksi mana yang ingin dipertahankan, biasanya setelah para doktor melakukan evaluasi terhadap keadaan tersebut.

7. Laki-laki dengan tiga lengan
Pada tahun 2006, seorang anak laki-laki di China bernama Jie-Jie memiliki satu lengan kanan dan dua lengan kiri. Meskipun ketiga lengan tampak normal, tapi tangan kirinya tidak boleh berfungsi sepenuhnya. Saat ia berusia 2 bulan, doktor di Shanghai menghapus satu lengan yang paling mendekati dadanya kerana kurang berkembang.

8. Perempuan dengan empat kaki
Josephene Myrtle Corbin yang lahir pada tahun 1868 memiliki keadaani yang disebut dengan dipygus, iaitu memiliki tulang pinggul yang terpisah dan empat buah kaki. Ia boleh memindahkan atau menggerakkan kakinya tapi terlalu lemah untuk berjalan.

9. Manusia dengan dua badan

Pada abad ke 20 dikenal seorang bintang bernama jean Libbera yang dijuluki 'The Man with Two Bodies' yang lahir di Rome pada tahun 1884. Ia dilahirkan dengan kembar siam parasit yang melekat di tubuhnya, dalam hal ini satu badannya hanya melekat tapi tidak memiliki fungsi.

10. Perempuan dengan dua rahim

Normalnya seorang perempuan memiliki satu rahim, tapi ada juga beberapa yang memiliki dua rahim dan dikenal sebagai uterine didelphys. Keadaan ini kemungkinan hanya terjadi pada 1 dari 1.000 perempuan. Rahim ini berfungsi dengan normal, jadi boleh saja dua bayi yang dikandung tumbuh pada rahim berbeza.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Penaja

insan yang cintakan ilmu

Pengikut