BILA TAYAR KENDERAAN ANDA PERLU DITUKAR

UNTUK KENDERAAN PENUMPANG PERSENDIRIAN

1.Lapisan bunga menyentuh tanda paras amaran botak (tread wear indicator)atau capai ukuran minima 1.6mm.

2.Terdapat rekahan ,tanda haus yang tidak sekata atau terdapat benjolan dipermukaan bunga/dinding tayar.

3.Pernah pancit lebih dari lima kali dikawasan permukaan bunga tayar (tayar yang sama)atau lubang pancit (puncturedhole)berdekatan antara satu sama lain(anggaran 1 inci).

4.Pancit didinding (side wall)atau bahu tayar sebelah bawah (lower shoulder).

5.Kecederaan atau kerosakan pada dinding tayar.

6.Bunga tayar yang tidak sekata akibat daripada pakir yang lama.

7.Tayar yang digunakan telah melebihi lima tahun penggunaannya.

8.Sila buat pemeriksaan tayar dikedai bertauliah.

PUNCA-PUNCA PENYEBAB TAYAR MELETUP

1.Kurang tekanan angin dalam tayar.

2.Tayar terlebih angin.

3.Membawa lebih muatan dari had kemampuan.

4.Terlanggar objek atau lubang yang besar pada permukaan jalan.

5.Penggunaan tayar mwlwbihi jangka hayat

6.Penggunaan tayar yang sedia rosak seperti terdapat benjolan dan luka/koyak.

7.Penggunaan melebihi dari tanda paras amaran botak (TWI)

8.Gaya pemanduan melebihi kemampuan tayar.

9.Pemilihan tayar yang salah seperti had berat dan indek kelajuan lebih rendah dari spesifikasi pengilang kenderaan.

10.Tidak meyelenggara tayar dengan sempurna seperti pengambaian penjajaran dan pengimbangan tayar .

11.Terdapat rekahan pada dinding dan lapisan bunga tayar.

12.Proses pembaikan dan penampalan selepas kebocoran yang tidak betul

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 komentar:

komentar
26 Disember 2014 8:33 PG delete

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com
Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.
Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.
Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.
Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

Reply
avatar

Penaja

insan yang cintakan ilmu

Pengikut