PUNCA MULUT BAYI BAU BUSUK

Pencentus bau tak sedap pada mulut adalah menumpuknya sisa makanan yang tidak ikut tersapu ketika menyikat gigi atau membersihkan mulut. Sisa makanan itu lalu membusuk dan menebar aroma tak sedap, atau bahkan membuat gigi rosak. Pada bayi belum tumbuh gigi bagaimana ini boleh terjadi?
Doktor spesialis gigi, Ratu Mirah Afifah GCClindent., MDSc, mengatakan, bau mulut pada bayi juga disebabkan sisa-sisa susu yang tertinggal lalu menumpuk pada rongga mulut bayi hingga akhirnya menebarkan bau tak sedap.
“Bau mulut pada bayi sebenarnya lebih kerana bau susu yang mengalami fermentasi. Sisa-sisa susu yang diminum bayi tertinggal dalam mulut bayi yang mungkin menyebabkan bau tak sedap itu,” .

Dokter Mirah melanjutkan, bayi yang belum tumbuh gigi bukan berarti rongga mulutnya tidak mampu menumpuk sisa makanan. Lidah dan gusi serta bantalan tempat gigi tumbuh menjadi tempat strategis bagi sisa-sisa susu tertinggal dan menjadi busuk.
Jika dibiarkan terlalu lama mengendap ini tidak hanya akan menimbulkan bau tak sedap pada mulut bayi, namun juga boleh menyebabkan gangguan kesihatan mulut.
Kerananya menurut doktor Mirah, penting bagi para ibu tetap memperhatikan kebersihan dan kesihatan rongga mulut meski bayi belum memiliki gigi termasuk gigi susu.
“Ini mengapa tetap penting membersihkan mulut bayi seperti pada lidah dan gusi kerana ini menjadi tempat menumpuknya sisa makanan seperti sisa susu pada mulut bayi,” ujar beliau

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Penaja

insan yang cintakan ilmu

Pengikut