1.Sayur-sayuran dan buah-buahan
- Tidak layu,kecut,bertukar warna dan busuk.
- Sayur yang berlubang dimakan serangga menunjukan sayur itu kurang dicemari racun,lebih selamat dimakan.
2.Ikan
- Kulit yang bersih dan berwarna terang dan tidak diselaputi lendir yang tebal.
- Matanya tidak tenggelam dan masih cerah warnanya.
- Segar dan ingsannya berwarna merah cerah (bukan perang atau kering).
- Tidak berbau busuk.
- Isinya masih kenyal apabila dipicit.
3.Udang
- Tidak rosak.kulitnya lut sinar tanpa tompok-tompok hitam.
- Isinya tidak lembik
4.Ayam
- Tidak busuk dan tidak bertukar warna.
- Lihat pada kegemukan didada dan kelicinan kulitnya.
- Lebih baik beli ayam baru disembelih dipasar.
5.Telur
- Kulit tidak retak
- Tiada banyak najis pada kulit telur.
Pilih Makanan Yang selamat
1.Makanan dalam tin
- Tidak kemek.
- Periksa tarikh luput
- Periksa label untuk mengetahui maklumat pemakanan.
2.Makanan yang dibungkus
- Tidak bocor atau berhabuk.
- Tidak menggunakan bahan bercetak.