TIP MEMILIH MAKANAN SECARA SELAMAT

Pilih Bahan Mentah Yang Segar.

1.Sayur-sayuran dan buah-buahan
- Tidak layu,kecut,bertukar warna dan busuk.
- Sayur yang berlubang dimakan serangga menunjukan sayur itu kurang dicemari racun,lebih selamat dimakan.

2.Ikan
- Kulit yang bersih dan berwarna terang dan tidak diselaputi lendir yang tebal.
- Matanya tidak tenggelam dan masih cerah warnanya.
- Segar dan ingsannya berwarna merah cerah (bukan perang atau kering).
- Tidak berbau busuk.
- Isinya masih kenyal apabila dipicit.

3.Udang
- Tidak rosak.kulitnya lut sinar tanpa tompok-tompok hitam.
- Isinya tidak lembik

4.Ayam
- Tidak busuk dan tidak bertukar warna.
- Lihat pada kegemukan didada dan kelicinan kulitnya.
- Lebih baik beli ayam baru disembelih dipasar.

5.Telur
- Kulit tidak retak
- Tiada banyak najis pada kulit telur.

Pilih Makanan Yang selamat

1.Makanan dalam tin
- Tidak kemek.
- Periksa tarikh luput
- Periksa label untuk mengetahui maklumat pemakanan.

2.Makanan yang dibungkus
- Tidak bocor atau berhabuk.
- Tidak menggunakan bahan bercetak.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Penaja

insan yang cintakan ilmu

Pengikut