KENALI SISTEM AUDIO KERETA

SISTEM BUNYI

Speaker bunyi atau pembesar suara/muzik/irama adalah kompenon paling asas dalam sistem audio.Bagi menilai mutu sesebuah pembesar suara,pastikan mutu buatan magnetnya.Sesetengah pembesar suara bermagnet diperbuat daripada neodymiun,strontium,barium dan kebanyakan daripada bahan campuran besi.Unit pembesar suara paling murah serta tertua menggunakan alnico 5 dan ada yang diperbuat daripada aloi.

WOOFER

Woofer merangkumi keseluruhan sistem pembesar suara.Juga dikenalli sebagai pembesar suara paling besar atau utama dalam sistem pembesar suara.

Bertindak sebagai pembesar bunyi/suara yang direka untuk menghasilkan frekuensi terendah atau hujung spektrum bass bunyi.Diameter sesebuah woofer selalunya bersaiz 10 sm(4 inci) sehingga kepada 90 sm(36 inci).Saiz woofer yang biasa digunakan bersaiz antara 10 sm(4 inci) dan 45 sm (18 inci) manakala saiz 16.25 sm (6.5 inci) hingga 30 sm (12 inci) adalah saiz paling popular.

MIDRANGE

Alat pengawal spektrum bunyi paling utama yang juga sebagai nadi kepada lahirnya sesebuah muzik.Ia memberikan kekuatan bunyi yang sederhana,tidak terlalu kuat atau rendah.

Midrange selalunya bersaiz lebih kecil daripada woofer dan menghasilkan frekuensi bunyi dari 300 Hertz hingga 500 Hertz.

Jika woofer terletak di tengah-tengah kotak,Midrange selalunya terletak dibahagian paling sisi atau tepi pintu.

TWEETER

Kehadiran tweeter bagi mendesir  dan memberi pengalaman bunyi muzik yang lebih realistik sambil dibantu oleh beberapa pembesar suara lain.Ia adalah pembesar suara paling kecil dalam sistem stereo bunyi audio.

Terdapat beberapa jenis tweeter seperti dome tweeter,hard dome tweeter,horn tweeter,bullet horn tweeter,piezo tweeter dan tweeter.

5 PANDUAN MEMILIH PEMBESAR SUARA

1.Untuk mendapatkan kualiti bunyi paling gah sehingga boleh mengejutkan jiran menyebelah,subwoofer 25 sentimeter (10 inci),30 sm (12 inci) dan 37.5 sm (15 inci),yang berkuasa 500 hingga 2400 watt adalah pilihan terbaik.

2.Jika inginkan susana bunyi yang selesa atau sesedap telinga mendengar,memadai dengan pembesar suara yang tersedia dalam kereta anda.

3.Individu yang mengidamkan bunyi muzik mempesona seperti irama jazz,hanya tambah midrange dibahagian depan kereta untuk sistem audio sedia ada.

4.Ingin berdansa bersama muzik era 30-an sehingga 50-an dengan alunan klarinet dan trumpet,penambahan amplifier berkuasa 75 hingga 100 RMS watt dan sebuah subwoofer bersaiz antara 20 sm (8 inci) dan 25 sm (10 inci) adalah di syorkan.

5.Suasana muzik klasik yang membuai minda akan lebih menarik dengan menambah tweeter di bahagian depan atau atas dashboard.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 komentar:

komentar
31 Julai 2016 pada 11:21 PTG delete

Wow... baru la bergegar kalau upgrade sound system kereta... :d

Reply
avatar

Penaja

insan yang cintakan ilmu

Pengikut