TEGANGKAN PAYU DARA DENGAN BERSENAM


Mungkin tidak ramai orang yang 'cakna' kesihatan organ payudaranya. Padahal kesihatan payudara ini boleh dijaga dengan melakukan olahraga. Kerana itu lakukan olahraga agar payudara tetap sihat dan pejal serta montok.

Sebahagian besar payudara terdiri dari lemak, kelenjar dan saluran, sedangkan di sebelah bawah payudara terdapat otot dada. Dengan melakukan beberapa olahraga untuk payudara, maka otot dada ini akan dibangun sehingga membuat payudara terlihat lebih membusung dan naik.

Olahraga boleh membantu mengurangi angka tumor payudara, serta memperlambat produksi estrogen sehingga membantu melindungi tubuh dari kanser payudara.

Olahraga yang boleh dilakukan untuk membuat payudara tetap sihat adalah berjalan cepat, jogging, berenang, tenis, berbasikal . Olahraga tersebut adalah pilihan yang baik bagi perempuan yang ingin mendapatkan keuntungan perlindungan dari olahraga.

Nile Albright, MD, dari Advanced Medical Research Foundation di Boston memberitahu agar latihan terlihat lebih menarik, sebaiknya seseorang melakukan latihan yang berbeza sepanjang minggu. Keadaan ini akan membuat seseorang tetap termotivasi untuk berolahraga.

Namun satu hal yang harus diperhatikan adalah untuk tetap menggunakan bra yang tepat sewaktu berolahraga. Jika bra yang digunakan tidak mencakup keseluruhan payudara, maka payudara akan naik turun yang boleh mengakibatkan peregangan dini dari ligamen Coopers.

Selain itu bra yang tidak pas, tidak boleh mendukung payudara dan otot disekitarnya sehingga boleh menimbulkan rasa sakit ketika atau setelah latihan.

Manfaat lain dari olahraga untuk payudara adalah pada gilirannya nanti dapat meningkatkan rasa percaya diri serta menghindari dampak payudara turun akibat proses penuaan. Olahraga spesifik yang dilakukan untuk menunjang penampilan payudara adalah push up, yang masing-masing dilakukan dengan dumbbells, barbel, bangku atau mesin.

Meskipun latihan ini boleh membangun otot dada, bukan bererti dapat membuat payudara lebih besar. Kerana satu-satunya proses yang boleh dilakukan untuk memperbesar payudara adalah melalui pembedahan.

Tapi kerana latihan ini boleh membantu memperbaiki penampilan payudara, maka latihan ini dapat menjadi alternatif yang baik agar payudara terlihat lebih berisi tanpa risiko pembedahan.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Penaja

insan yang cintakan ilmu

Pengikut